«Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα διοργανώνει ένα μοναδικό, σύνθετο αφιέρωμα στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη και την εικαστική έκφραση της εποχής του, με αφορμή τα εκατόν σαράντα χρόνια από τη γέννηση και τα εβδομήντα από το θάνατό του.
Οι «εικαστικές μορφές της εποχής του» αποτυπώνονται μέσα από τα 90 έργα καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν κάποια μόνιμη ή περιστασιακή σχέση με την Αλεξάνδρεια. Κοινός επίσης τόπος, ο χρόνος δράσης τους: όλα τα έργα των καλλιτεχνών δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του Καβάφη. Πρόκειται για τους: Χαρίκλεια Αλεξανδρίδου, Γεώργιο Γουναρόπουλο, Νικόλαο Γώγο, Τάκη Καλμούχο, Γιάννη Κεφαλληνό, Δημήτριο Λίτσα, Κωνσταντίνο Μαλέα (δεν έχει γεννηθεί στη Αλεξάνδρεια αλλά την επισκεπτόταν συχνά) Μίκη Μητσάκη, Ευθύμιο Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνο Παρθένη (Αλεξανδρινός, ο οποίος μετοίκησε στην Αθήνα), Παύλο Προσαλέντη τον νεότερο, Θεόδωρο Ράλλη (Κωνσταντινοπουλίτης, ο οποίος περνούσε τους χειμώνες του στην Αίγυπτο), Συμεών Σαββίδη, Σπυρίδωνα Σκαρβέλλη, Σοφό, Περικλή Τσιριγώτη, Θάλεια Φλωρά Καραβία.
Το εκδοτικό πρόγραμμα που πλαισιώνει την έκθεση περιλαμβάνει:
Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον Καβάφη, μετά το πέρας της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί Gala στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για μια σύνθετη εκδήλωση που θα περιλαμβάνει απαγγελία ποιημάτων, ανάγνωση πεζών κειμένων, μελοποιημένη ποίηση και προβολή ταινιών. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης ενώ η επιλογή και η επιμέλεια των κειμένων ανήκει στον Νάσο Βαγενά.»
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η οποία εγκαινιάστηκε στις 10 Νοεμβρίου 2003 και θα διαρκέσει ως τις 3 Φεβρουαρίου 2004.
Πρόκειται για ένα μοναδικό γεγονός, αφού επιχειρεί να αναπαραστήσει παράλληλα το εικαστικό κλίμα της εποχής του ποιητή, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά πολύτιμα αδημοσίευτα ντοκουμέντα από τη ζωή και το ποιητικό έργο του.
Οσον αφορά στον γοητευτικό μικρό-«κοσμο» του ποιητή, αυτός αναβιώνει μέσα από την εντυπωσιακή αναπαράσταση του δωματίου του, με έπιπλα τεκμήρια και αντικείμενα, μεταξύ των οποίων το γραφείο του, μέρος της προσωπικής του βιβλιοθήκης με 20 περίπου βιβλία, φωτογραφίες και προσωπογραφίες -ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στη νεκρική μάσκα του ποιητή-, καθώς και έγγραφα, κυρίως από το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού-Αρχείο Καβάφη, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) και από τέσσερα ιδιωτικά αρχεία.
Τα τεκμήρια, αντικείμενα και χειρόγραφα που διαφύλαξε ο κληρονόμος του Καβάφη, Αλέκος Σεγκόπουλος, περιήλθαν αργότερα στην κατοχή του Γ.Π. Σαββίδη, ο οποίος στη συνέχεια δημιούργησε το Αρχείο Καβάφη, που διευθύνει ο Μανόλης Σαββίδης.
Τα έργα προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη Κερκύρας και άλλους φορείς καθώς επίσης και από 16 ιδιωτικές συλλογές.
Η συγκεκριμένη επιλογή των ζωγραφικών έργων υπαγορεύεται από ένα βασικό στόχο της έκθεσης: να μεταφέρει στους επισκέπτες τη μεθυστική αίσθηση της «μαγείας της Ανατολής».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλεται video με τον τίτλο «Καβάφης-οι προσωπικές του διαδρομές και οι ποιητικές του πόλεις», με εικονογραφικό υλικό κυρίως από το ΕΛΙΑ και το ΣΝΕ/Αρχείο Καβάφη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου.
Την ευθύνη για την έρευνα και τη επιμέλεια της έκθεσης έχει η τεχνοκριτικός Εφη Ανδρεάδη. Η αρχιτεκτονική επιμέλεια ανήκει στην αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΜΠ Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη και στους αρχιτέκτονες Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Χριστιανό Λασκαρίδη.
Τον συντονισμό των τεχνικών έργων έχει ο διευθυντής εγκαταστάσεων του Ο.Μ.Μ.Α., Θεόδωρος Σταθόπουλος.
Στην πραγματοποίηση της έκθεσης συνεισέφεραν η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Α. Σούτσου, η Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας, η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ Τοσίτσα, το Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών-Συλλογή Δ. Τσάμη, το ΕΛΙΑ και το ΜΙΕΤ.
Back to [ Main Page ]